Drumul spre deschiderea unei școli profesionale în Roșia
Inaugurarea atelierului de metalurgie al firmei ecoART
După doi ani de planificare și construcții atelierul de metalurgie din Roșia a fost inaugurat în data de 14 mai 2016. Acest lucru a reprezentat piatra de temelie în acordarea unei șanse la o pregătire profesională tinerilor din comunitate.
La inaugurarea festivă a atelierului au fost prezenți domnul primar Valentin Aldea, doamna consul al Republicii Federale Germania Judith Urban, președintele asociației elvețiene „Schule für Romakinder“ Claudio Bernasconi precum și alți membrii ai consilului director, domnul Werner Keul, responsabil de construcția atelierului, Anette Wiecken, care a înființat școala Waldorf din Roșia, Alexandru Dumbravă directorul școlii din sat precum și numeroase alte personae care susțin firma, asociația și școala. Cu ocazia inaugurării s-a povestit despre începutul, situația de față și viitorul acestui proiect.
Idea construirii unui atelier și a utilizării acestuia ca loc de pregătire profesională pentru tinerii care au absolvit opt clase s-a născut demult. Persoanele care au înființat școala Waldorf din Roșia au înțeles încă de la început importanța pregătirii profesionale în sat a tinerilor din comunitate. Acum aproximativ trei ani câteva persoane foarte implicate în școala Waldorf din Roșia împreună cu asociația elevțiană Schule für Romakinder au format un grup de lucru și au hotărât să înființeze un atelier și o școală profesională.
Acum am atins unul dintre marile noastre obiective. Atelierul a fost construit și este functional. El a putut fi construit datorită sponsorilor noștri și implicării active a membrilor asociației și a reprezentaților școlii. Jeremias Beljung, de meserie fierar și ajutorul acestuia Ilie Cimpoier au pus la punct întregul atelier și au realizat numeroase comenzi mai mari sau mai mici, Printre ele s-a numărat și o comandă mare din partea firmei SAG din Elveția.
Firma ecoART funcționează ca o întreprindere socială urmărind să aibe reușite atât pe plan social cât și economic. Funcționăm respectând principiile economiei de piață și dorim să ne autofinanțăm pe termen lung. Câștigul realizat nu revine acționarilor ci este reinvestit în firmă și în dezvoltarea locală. Proprietarul firmei este asociația neguvernamentală Schule für Romakinder din Elveția.
Următorul mare obiectiv pe care dorim să îl atingem îl reprezintă inaugurarea școlii profesionale care să funcționeze conform legilor impuse de statul român. Acest lucru poate fi realizat numai împreună cu comunitatea locală și cu școala Waldorf și necesită încă multă răbdare. Va fi probabil posibil să avem elevi în atelier de abia de la mijlocul anului 2017.